Naučte sa identifikovať, kto ste

Hlavná vec, ktorá robí ľudí ľuďmi, je sebauvedomenie. Naše životy sa stali oveľa viac než len čisté prežitie. Sme schopní zažiť mnoho zložitých, hlbokých emócií a dojmov. Budujeme silné priateľstvá a väzby s ľuďmi okolo nás a čo je najdôležitejšie, sme schopní kedykoľvek aktívne premyslieť a prebudovať našu realitu.

Aj keď to znie jednoducho a úžasne, všetci si uvedomujeme, že je tu aj druhá strana mince. Naše osobné príbehy, ktoré formujú naše postoje, hodnoty, presvedčenia a naše celkové zmýšľanie, sú postavené na rôznych základných kameňoch: posolstvá rodičov, socializácia, pozitívne a negatívne skúsenosti v školách a iných sociálnych skupinách a inštitúciách, skúsenosti o prijatí a odmietnutí, úspech a neúspech.

Tento emocionálny a zážitkový kokteil nás niekedy zavedie na tie najkrajšie miesta, akými sú priateľstvá, vďačnosť, vytrvalosť a dôvera, ale inokedy je dôvodom našich seba obmedzujúcich presvedčení, predstáv o sebe, ktoré vytvárajú nízku sebaúctu, pochybnosti o sebe samom, iracionálne obavy.

V momente svojho vzniku mohli mať mnohé z týchto presvedčení iný účel. Napríklad, aby nás chránili, ale časom sa mnohé z nich zmenia na správanie, ktoré nás oslabuje. Čo môžeme urobiť, aby sme to zmenili? Ako môžeme rozlíšiť medzi tým, kým skutočne sme, a našimi iracionálnymi negatívnymi myšlienkami? Ako môžeme vytvoriť vyhlásenie o svojej identite a prijať súbor hodnôt, ktoré nám pomôžu rozhodnúť sa, ktorou cestou sa vydať?

Rozvíjanie seba obmedzujúcich presvedčení

Väčšina našich presvedčení, bez ohľadu na to, či sú posilňujúce, alebo obmedzujúce, má v živote skorý začiatok. Naše primárne zdroje socializácie, naši rodičia a iní dospelí, ktorí sú dôležití, s nami komunikujú v rôznych správach, požiadavkách, potrebách, pravidlách. Ako deti sme s nimi silne emocionálne prepojení a chýba nám schopnosť kriticky posúdiť ich vstup.

Napríklad cieľom väčšiny rodičov je naučiť svoje deti zdravým návykom a sebadisciplíne. Ranné ustlanie postelí, upratovanie, alebo pravidelné umývanie zubov sú niektoré zo zvykov, ktoré si osvojujeme v ranom veku a ktoré môžu niekedy slúžiť ako nástroj, ktorým uspokojíme svojich rodičov. Dieťa to môže ľahko začať nevedome zovšeobecňovať, čím si vytvorí obvyklú motiváciu potešiť ostatných, alebo získať ich súhlas.

Ako život plynie, takéto presvedčenia sú čoraz viac zaťažujúce a je ťažšie sa s nimi vyrovnať na každodennej úrovni. Všetko sa to môže stať tak hladko, že si ani nevšimnete, keď sa veci začnú uberať opačným smerom.

Ide o to, že seba obmedzujúce presvedčenia sa vyvíjajú postupne. Prvá myšlienka (potrebujem potešiť ostatných, alebo nie som dosť múdry/-a) je zvyčajne nesprávna, ale všetko ostatné, čo nasleduje, môže byť spojené s počiatočnou myšlienkou pomocou dokonalej logiky.

Dokážete identifikovať systém, ktorý ste získali v detstve a ktorý ovplyvňuje vaše myslenie aj dnes?

Zaoberanie sa seba obmedzujúcimi presvedčeniami

Kedykoľvek sa v našej mysli objaví myšlienka akéhokoľvek druhu, existujú dve počiatočné cesty: prijať ju ako pravdivú, alebo ju odmietnuť ako nepravdivú.

To si vyžaduje oveľa viac mentálnej angažovanosti a psychickej sily. Niekedy je dokonca ťažké rozpoznať, či myšlienku stojí za to prehodnotiť, pretože je tu s nami tak dlho, že sa stala súčasťou toho, kým sme.

Ak však chceme vykročiť, začať rozplietať svoje seba obmedzujúce presvedčenia a zistiť, kto skutočne sme, je potrebné prehodnotiť naše hodnoty, postoje, presvedčenia a naše myslenie vo všeobecnosti.

Pozitívne verzus negatívne myslenie

Aj keď sú ľudia prirodzene naladení na negatívne myslenie, citlivosť na negativitu nám zachraňovala životy už pred 12 000 rokmi. Neznamená to, že by sme mali neustále akceptovať tento stav.

Ak negativita predstavuje náš súčasný stav, znamená to, že musíme investovať do práce zameranej na pozitívne myslenie. Pozitívne myslenie prináša do nášho života množstvo výhod: od výhod pre fyzické a duševné zdravie až po zlepšenie vzťahov a produktivity. Pozitívne myslenie je istým liekom na seba obmedzujúce presvedčenia, pretože to, čo zahŕňa pozitívne myslenie, je v ich úplnom opaku.

Vďačnosť a sebaocenenie

Jednou z najviac odporúčaných praktík na dosiahnutie pozitívneho myslenia a rozšírenia svojich názorov je praktizovanie vďačnosti. Niekedy dokáže s vašou mysľou urobiť zázraky zapísať si za čo sme vďační. Písanie do denníka o veciach, za ktoré ste vďační, alebo ktoré vás robia šťastnými, vám umožní vidieť zlý deň z inej perspektívy a nakoniec sa môže ukázať, že na ňom bolo celkom dosť pozitívnych vecí.

Seba obmedzujúcimi presvedčeniami „Nie som hodný rešpektu“, „Musím sa páčiť každému“, „Každý ma musí mať rád“ a mnoho iných, sabotujeme svoje vlastné šťastie. Jediný, kto nám v takejto situácii môže skutočne pomôcť, sme my sami.

Ak sa v určitý deň cítite smutní, neschopní, alebo menej hodní, písanie si denníka a premýšľanie o dobrých veciach vo vašom živote, dokonca aj v tých najhorších dňoch, vám ukáže, že každá ťažká emócia má aj druhú stránku.

Uvedomte si, kým v skutočnosti ste a kým chcete byť.

Ako sme spomenuli vyššie, naša osobnosť sa formuje prostredníctvom interakcií a vzťahov s inými ľuďmi. Takto rozvíjame naše predstavy o tom, čo je spoločensky žiadúce, čo je pre nás príťažlivé, o čo sa snažíme a čomu sa chceme vyhnúť.

Aby sme však o sebe jasne premýšľali, je dôležité, aby sme rozdelili tieto dve, možno rovnako dôležité veci: kto skutočne sme a kým chceme byť. Je to potrebné pre vytvorenie osobného vyhlásenia.

Tu je niekoľko vecí, ktoré vám môžu pomôcť zistiť, pomenovať a definovať, kto ste a kým chcete byť:

  • Veďte si denník;
  • Obnoviť staré (detské) spomienky;
  • Skúste si spomenúť na svoju prvú spomienku. Nečakajte, že táto spomienka bude presná, alebo možno dokonca pravdivá. To je oveľa menej dôležité, ako hlbší význam spomienky a pocit, ktorý vám dáva;
  • Uveďte päť najdôležitejších udalostí vo vašom živote, ktoré definovali, kým ste ako osoba teraz.
  • Prečo je to tak?
  • Akými spôsobmi vás formovali?
  • Čo vám ako prvé napadne, keď si prečítate otázku: kto ste (samozrejme, prvá vec za menom!)?

Požiadajte druhých o spätnú väzbu

Veľmi často si v našich vzťahoch robíme o sebe závery na základe toho, ako na nás reagujú iní ľudia. Z toho všetkého vytvárame o sebe závery. Nevieme však, čo sa skrýva za mimikou a držaním tela ľudí, a aby sme to zistili, musíme sa opýtať.

Pýtať sa iných ľudí, čo si o vás myslia, je odvážne a úprimné. Ak sa otvoríme a skutočne načúvame, môžeme sa veľa naučiť. Zároveň sa zbližujeme s ľuďmi, s ktorými vedieme takéto rozhovory.

Vytvorenie osobného vyhlásenia

Osobné vyhlásenia sú zvyčajne súčasťou žiadosti o zamestnanie, pretože umožňujú spoločnosti dozvedieť sa o vás ako o osobe skôr, ako sa s vami osobne stretnete.

Keď tvoríme naše vyhlásenia mali by byť výnimočné a aby nás dobre prezentovali, ale nechceme, aby boli príliš nevkusné, alebo nanucujúce. Musíme si pamätať všetky veci, ktoré z nás urobili to, kým sme, naše schopnosti a talenty, ale aj naše slabosti a nedostatky.

Vytvorenie osobného vyhlásenia má v živote ďalšie obrovské výhody, najmä ak na druhej strane nie je nikto iný okrem vás, kto si to prečíta. Osobné vyhlásenie je ako váš emocionálny preukaz totožnosti. Vždy, keď sa v živote cítite stratení, malo by vám to pripomenúť, kto ste na tomto svete, aké sú vaše hodnoty a akým človekom chcete byť.

Keďže sa všetci v priebehu času meníme ako ľudia, možno budete chcieť svoje vyhlásenie v určitom bode úplne, alebo čiastočne zmeniť. Aj keď je to úplne v poriadku, uistite sa, že si to staré niekde odložíte, možno do neho budete chcieť časom znova nahliadnuť.

Na rozdiel od vašich cieľov môže vaše osobné vyhlásenie zostať trochu abstraktné a všeobecné. Malo by vám slúžiť ako návod, ako chcete žiť svoj život, ako sa chcete cítiť, kam smerujete, aké vlastnosti chcete rozvíjať a akým človekom chcete byť.

Tu je zoznam otázok, ktorý môžete použiť na premýšľanie o všetkých týchto veciach. Nič však nie je vytesané do kameňa – pokojne to zmeňte tak, ako vám to vyhovuje.

  • Kto som?
  • Aké vlastnosti mám na sebe najradšej?
  • Aké zážitky chcem v živote zažiť?
  • Aké sú moje hodnoty?
  • Ako definujem šťastie, úspech, lásku?
  • Čo mi dáva zmysel?
  • Akým človekom chcem byť?
  • Ako to dosiahnem?

Skúste na tieto otázky odpovedať aspoň jednou, alebo dvoma vetami a potom pomocou týchto odpovedí vytvorte svoje osobné vyhlásenie. Prepíšte a vyleštite ho do tej miery, že získate jasnú predstavu o tom, kto ste.

Pred tým, ako začnete.

Rozptýlenie presvedčení, ktoré nás obmedzujú je dlhý proces. Nečakajte, že sa ich cez noc zbavíte. Aj keď komunikácia s inými ľuďmi určite pomáha, nie je možné pozdvihnúť sa bez toho, aby ste prijali svoj vnútorný svet: Čo vám bráni dosiahnuť svoj plný potenciál? Odkiaľ to pochádza? A čo je najdôležitejšie: Ako to chcete zastaviť?