Tu a teraz

Najpravdivejšou cestou k vedomému a naplnenému životu je byť prítomný v prítomnosti.

Myšlienka žiť v prítomnom okamihu a sústrediť sa na prítomnosť namiesto života v minulosti, alebo starostí o budúcnosť nie je prevratná. Mnoho myšlienkových prúdov a inšpiratívnych myšlienkových lídrov to používa ako svoj hlavný postulát a to z dobrého dôvodu. Teraz je jediný čas, kedy môžeme niečo zmeniť.

Včerajšok je dávno preč a zajtrajšok ešte neodhalil svoju tvár. Zmeniť ich je sizyfovská úloha: nekonečná, neplodná a nepriaznivá. Naša sloboda výberu začína a končí v súčasnosti.

Ak nie my, kto? Ak nie teraz, kedy?

Aj keď na to len zriedka myslíme, výhody prítomnosti práve tu a teraz sú obrovské. Jediný moment, kedy je možné niečo zmeniť, pracovať na hodnotných nápadoch, nadviazať zmysluplné vzťahy, alebo viesť zaujímavé rozhovory, je práve teraz.

Aj keď nám moderná technológia poskytuje mnoho úžasných vecí ako okamžitú komunikáciu, super rýchle spracovanie informácií, dostupnosť informácií, podporuje však aj fragmentáciu a samotu.

Naša myseľ je neustále pod tlakom tisícov informácií, čo nám sťažuje sústrediť sa na jednu. Myseľ, ktorá neustále prechádza medzi svojimi vlastnými potrebami, udalosťami z minulosti a obavami z budúcnosti, má problém nájsť zameranie a byť proaktívna.

Prečo sa ponáhľame do radu do divadla, keď už máme lístky s vopred pridelenými miestami?

Čakanie nás znepokojuje a rozptyľuje. Ak sa neustále ponáhľame, vytvárame ilúziu jasnosti a sily spolu s pocitom, že nás nič nemôže rozptýliť. Zameriavame sa na to, čo príde ďalej a pokiaľ neexistujú žiadne život ohrozujúce rozptýlenia, neprejavujeme záujem o svet okolo nás.

Premýšľanie o minulosti drží naše hlavy strčené v piesku podobným spôsobom. Zatiaľ čo si prehrávame minulú situáciu v snahe znovu ju vynájsť, možnosti vytvárať súčasnosť a tým formovať budúcnosť nás míňajú.

Nechceme byť všetci šťastní? Sebavedomí, spontánni, kreatívni, inšpirovaní, pokojní? Alebo chceme pokračovať v naháňaní sa za abstraktnou myšlienkou šťastia a zároveň sa vyhýbať rizikám a výzvam, čakať na ďalší pondelok a odkladať konanie?

Denníky 180D

OBJEDNAŤ

Je to výzva

Byť prítomný v danom okamihu je náročné.

Prítomnosť je proces, ktorý si vyžaduje určité kroky smerom k zmene nášho myslenia a návykov.

Čo vám ako prvé napadne po prebudení?

Mnoho ľudí strávi prvých 5 až 15 minút dňa na mobilných telefónoch, kontrolujú si svoj rozvrh, alebo sa starajú o zvyšok dňa. Namiesto toho, aby sa nás hneď ráno zmocnili počiatočné obavy. Vezmite si denník 180 Dní a zamyslite sa nad tým, čím by bol tento deň skvelý. Je dnes za čo byť vďačný? Čo vám dáva zmysel?

Je obzvlášť dôležité nájsť si aspoň jednu vec, ktorú si zapíšete v dňoch, keď sa zdá, že sa nemáte na čo tešiť. Týmto spôsobom začnete každý deň pozitívnou dávkou, ktorá by vás mala udržať v pohode po celý deň.

Keď príde večer, skúste si zrekapitulovať svoj deň a zamerajte sa na to dobré. Premýšľajte o chvíľach, ktoré vás v ten deň urobili šťastnými, o zmysluplných rozhovoroch s inými ľuďmi, alebo o niečom, čo ste urobili, vďaka čomu ste sa cítili naplnení, alebo hrdí.

Zapíšte si to do denníka a vydajte sa do sveta snov s pokojnými a povznášajúcimi myšlienkami v mysli.

Ako ľudia sme citlivejší na negatívne informácie, ako na pozitívne. Oveľa viac pozornosti venujeme udalostiam, ktoré nás rozrušujú, ako tým, ktoré nás potešia. Aj keď má tento druh správania svoje evolučné korene, je možné ho prekonať. Pripomínajte si, že na každej situácii sa dá nájsť niečo dobré, bez ohľadu na to, aký ťažký je život. To môže rozšíriť vašu víziu a priniesť nový pohľad na veci.

Očakávanie budúcnosti, alebo premýšľanie o minulosti kradne našu prítomnosť.

To nás môže odpútať od jedinečného zážitku, ktorý môžeme žiť v prítomnosti.

Kedy ste naposledy strávili čas sami so sebou bez toho, aby ste hľadali rozptýlenie na Netflixe, YouTube, alebo sociálnych sieťach?

Technológia, sociálne médiá a multitasking prispievajú k tomu, že náš svet je mimoriadne rušivým miestom. Kultúra flámovania, rolovania po skle a bezvýznamného klábosenia urobila z času osamote luxus, ktorý veľa ľudí nevie zvládnuť. Tým, že sa lepšie spoznáte a stanete sa osobou, s ktorou by ste sa chceli stretnúť, naučíte sa využívať a užívať si tento luxus.

Čas strávený sami so sebou, nám pomáha stať sa pozornejšími, sústredenejšími a uvedomelejšími v každodennom živote.

Minimalizujte rozptýlenia

Ako sme spomínali vyššie, stav čakania, alebo nič nerobenia v nás vyvoláva úzkosť. Nudy sa bojíme rovnako ako svojich vlastných myšlienok. Je iróniou, že čím viac proti tomu bojujeme nezmyselnými rozptýleniami, tým viac sa nudíme.

Sledovanie online obsahu predstavuje len hypnotizáciu neurónov a neprináša nám dobrý pocit. Niekedy sa musíme odpojiť, aby sme sa mohli pripojiť. Skúste namiesto toho relaxovať, počúvajte hudbu, robte dychové cvičenia, píšte si denník, choďte na vedomú prechádzku, upratajte si priestor, alebo si prečítajte knihu.

Urobte to krok za krokom a zistíte, že bude oveľa jednoduchšie premeniť úzkosť na všímavosť.

Prijmite aktuálny moment, pretože práve vtedy ste najmocnejší a najcitlivejší na pozitívne zmeny.